spacer spacer spacer
spacer spacer
Facebook
rss
spacer
Français | Nederlands | English
spacer spacer spacer
spacer
spacer
image
spacer
spacer
image
spacer
image
spacer
06 maart 2012 - 22:33:42 spacer  
44e Wallimage investeringsronde : rock, strip, kinderliedje, een vloek… het schuim der dagen dus.
image spacer We zien het wel zitten om eens naar de streek van Dave te trekken! Dat wordt mogelijk dankzij de debuutfilm van Joël Franka…
spacer
Na een erg geanimeerde bestuursvergadering kwam op maandag 5 maart dan toch een verdict uit de bus voor de 44e investeringsronde van Wallimage. Door het grote aantal en de kwaliteit van de ingediende dossiers heeft de raad van bestuur inderdaad drastische keuzes moeten maken. Uiteindelijk werden niet minder dan vijf (!) films weerhouden. Drie minoritaire, en twee majoritaire coproducties die twee nieuwe regisseurs een kans geven.
spacer
L’écume des jours is een indrukwekkend project dat ingediend werd door Scope Pictures. Net zoals À la poursuite du Marsupilami, die op 4 april uitkomt en Il était une fois une fois, die bij ons tot een publiekslieveling uitgegroeid is. De film van Michel Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind, La science des rêves) is, zoals de titel al laat vermoeden, een bewerking van het cultboek van Boris Vian. Op zich is dat alleen al erg spannend, maar dat is de cast zeker ook. Naast Romain Duris krijgen we namelijk ook Gad Elmaleh, Omar Sy en Audrey Tautou te zien, maar ook Benoît Poelvoorde in een bijrol. Een deel van de film wordt in België opgenomen, en daar zijn natuurlijk enkele van onze beste technici bij: Christophe Beaucarne (chef camera) maar ook Roger Schins (algemeen opnameleider), Pierre Mertens, Thomas Gauder en Marc Bastien (geluid). De speciale effecten worden dan weer in Luik uitgewerkt.

De andere coproductie is dan weer iets heel anders: het is een live bewerking (maar bevat animatie) van Bollie en Billie, aangebracht door Nexus Factory. Alexandre Charlot en Franck Magnier hadden met hun eerste, Imogène McCarthery al meer dan 500.000 toeschouwers naar de zalen gelokt. Voor hun tweede film kregen ze dus een groot budget en een aantrekkelijk duo om de ouders van Bollie te spelen: Marina Fois en Franck Dubosc. Voor het jongetje hebben ze echter in België hun gading gevonden: Charles Crombez is 9 en een half en heeft er de perfecte bol(lie) voor. Hij gaat naar school in Soignies-Carrière, is gek op theater en gaat daarvoor naar de academie van Braine-Le-Comte. En dankzij zijn leraar dictie daar schreef hij zich in voor de casting. Deze fan van Louis de Funès et Harry Potter zal dus de affiche delen met 3 cockers die hier gefokt werden, en 23 van de 54 draaidagen worden in België voorzien.

De derde minoritaire coproductie is een film met een minder spectaculair profiel, maar een erg aantrekkelijk scenario en cast. Les Conquérants is de tweede film van regisseur Xabi Molia, wiens debuut Huit fois debout onder andere bekroond werd in de festivals van Tokyo en Stuttgart. Als polemist en schrijver heeft hij ook een aantal fors opgemerkte romans gepubliceerd bij Gallimard en Seuil. Denis Podalydes (Galaad) en Mathieu Demy (Noé) spelen twee losers van in de veertig, halfbroers, die ervan overtuigd zijn dat hun tegenslag te wijten is aan een vloek : om die op te heffen storten ze zich dan in een onzinnig avontuur. In Frankrijk wordt het project door de zus van de regisseur geproduceerd, hier in België werd het bij ons ingediend door Iota Productions.

De twee laatste projecten die Wallimage uitkoos geven het fonds dan weer de kans om nieuw Belgisch talent dat zich aan langspeelfilms waagt een duwtje in de rug te geven. Versus Production stelde Bici voor, het verhaal van een jonge rockster die een beetje te rond is om het gemakkelijk te hebben met jongens. Maar de zangeres compenseert die « sociale handicap » met een verbazingwekkend sterk karakter en bijtende humor. Dominique Laroche, die sinds 2002 een aantal kortfilms gemaakt heeft, is nog steeds op zoek naar de 4 leden tussen wie het perfect klikt voor de groep die ze op de voet zal volgen. De enige naam die vastgelegd is is die van de Brusselse Ambre Growels, een sterk karakter met een lyrische stem die gestalte zal geven aan Bici. 30 van de 35 draaidagen vinden plaats in Wallonië en het technische team zal grotendeels bestaan uit lokaal talent van naam: Paul Maernoudt (geluid), Françoise Joset (decor), Élise Ancion (kostuums), Erwin Ryckaert (monteur), Marc Bastien en Thomas Gauder (geluid): hoorden we daar iemand ‘dream team’ zeggen?


Une chanson pour ma mère, dat 29 dagen lang in België neerstrijkt om te filmen, zal dan weer het grote publiek de kans geven om eindelijk Joël Franka te ontdekken, wiens kortfilm La Sortie al in de meest diverse festivals over de hele wereld bekroond werd, van Canada tot Japan over de Verenigde Staten, Denemarken en Frankrijk. Joël heeft alle troeven in huis om meteen een goede indruk te maken : een knotsgek scenario dat zijn inspiratie put uit het genre van Little Miss Sunshine, een levendige en humoristische schrijfstijl en een aantrekkelijke cast onder leiding van (opgelet !) François Damiens, Patrick Timsit en … Dave. Inderdaad, dé Dave die zichzelf speelt met alle zelfrelativering die we van hem kennen. Alizé Production heeft dit project opgestart, in Frankrijk werd La Bonne Pioche aangezocht als coproductiepartner.

En dat was het dan voor alweer de 44e investeringsronde.
spacer
spacer spacer  
spacer
spacer
Une histoire capitaliste – Les six barons Empain
Tanguy Cortier
27 novembre 2015
spacer
Black
Adil El Arbi, Bilall Fallah
11 novembre 2015
spacer
Avril et le monde truqué
Franck Ekinci, Christian Demares
04 novembre 2015
spacer
Les nouvelles aventures d’Aladin
Arthur Benzaquen
14 octobre 2015
spacer
spacer
Al de films
spacer
image
spacer
image
spacer
image
spacer
image
spacer spacer
spacer spacer
spacer
image  image © Wallimage sa | Regional Fund for Audiovisual Investment | All rights reserved | Webdesign Messier111 | Administratiespacer
spacer spacer