spacer spacer spacer
spacer spacer
Facebook
rss
spacer
Français | Nederlands | English
spacer spacer spacer
spacer
spacer
image
spacer
spacer
image
spacer
image
spacer
23 april 2012 - 18:12:35 spacer  
De semaine de la Critique gaat voor Hors les Murs
image
spacer
Foto einde van de opnames in de Metropole. Toen was Cannes nog een verre droom…
spacer
Wallimage kon zich dit jaar al verheugen over het nieuws uit Cannes, met twee films in de officiële selectie. Succes smaakt echter altijd naar meer. De voorbije jaren had het Waalse fonds bovendien steeds minimum drie films op de Croisette. Die Olympische limiet werd op maandag bereikt na de bekendmaking van de selectie voor de Semaine de la Critique.

De debuutfilm van David Lambert, die door de raad van bestuur in maart 2011 geselecteerd werd, is er inderdaad bij in Cannes. De Belgische producent, Jean-Yves Roubin (Frakas) is uiteraard door het dolle heen. Hors les Murs gaat dus mee met A perdre la raison en De Rouille et d’Os.

Drie films die in Luik ge(co)produceerd werden… is dat nog toeval te noemen ?
spacer
Frakas trekt dus naar de Croisette met een majoritaire productie. Dat is uitstekend nieuws. Versus, die Joachim Lafosse trouw steunen sinds zijn debuut, worden hier op de best mogelijke manier beloond voor hun inzet met een selectie van A perdre la raison voor Un Certain Regard. Het productiehuis van de broers Dardenne, Les Films du Fleuve, dat de deuren nu ook openzet voor andere talentvolle artiesten, krijgen hiervoor maar liefst drie films in de officiële competitie voor terug.

We hadden het al over het krachtige signaal van Jacques Audiard die in 2009 de Grand Prix won met Un Prophète, maar we mogen ook zeker Beyond the Hills van Cristian Mungiu (Gouden Palm in 2007) en La Part des Anges van Ken Loach (Gouden Palm in 2006) niet vergeten, die deels dankzij hen gefinancierd en hier bij ons gemaakt werden. Een mooie line-up for een ongelofelijke voltreffer dit jaar.

Het gaat hier eens te meer om het slagen van een proactief proces dat in gang werd gezet door drie productiehuizen, die drie opeenvolgende generaties vertegenwoordigen in Luik en er samenleven en elkaar aanvullen. Drie bedrijven ook die bijzonder actief zijn en een reële impact hebben op de audiovisuele dienstverlenende bedrijven die gevestigd zijn in de Luikse Pôle Image, zoals Eye-Lite (huur van filmmateriaal), Mikros Image (visuele effecten) of de gloednieuwe mixing studio van SonicPil.

Het succes van Hors les Murs is natuurlijk ook dat van David Lambert, een vat vol talent, die vastbesloten is zijn stempel te drukken op het Belgische filmlandschap. Want achter de hoffelijkheid, alomtegenwoordige glimlach en nonchalante uiterlijk zit een veeleisend en erg getalenteerd artiest. Bekend om zijn scenario expertise, maakt hij in het festivalcircuit al een grote indruk met zijn eerste kortfilm, Vivre encore un peu, waarna hij aansloot met zijn debuutfilm. Een liefdesverhaal. Homoseksueel ook nog.


We maken kennis met Ilir, bassist in een rockband. Hij is Albanees, en homoseksueel. Een combinatie die niet eenvoudig om dragen is, benadrukt acteur Guillaume Gouix, die de rol op zich neemt. Vooral niet wanneer hij valt voor de charmes van Paulo (de nieuwe ster op de affiche, Matilia Malliarakis), een jonge dromer maar bovenal een echte bloedzuiger die dorst naar liefde en aandacht. De film staat of valt met de uitzonderlijke prestatie van de op het scherm alomtegenwoordige acteurs: de geloofwaardigheid van de film rust op hun charisma en de vonk tussen de acteurs, op hun kwetsbaarheid en hun twijfel, hun wederzijdse genegenheid, op de subtiele dubbelzinnigheid van hun relatie.

Natuurlijk is de regie net zo belangrijk voor deze verbijsterende prestatie. David Lambert, die hier zijn eigen versie van Les Parapluies de Cherbourg (sic!) aflevert, toont in zijn debuut meteen een erg persoonlijke stijl, droog en vol ritme. Minder emotioneel dan voorzien, radicaler ook. Een stijl die dus een aantal recensenten zeker aansprak (zie hier voor de lijst), en dus besloten om Hors Les Murs in hun eigen ruimte te laten zien in Cannes. Nog niet zo lang geleden bracht die sectie filmmakers van het kaliber van Guillermo del Toro, Gaspar Noé, Alejandro González Iñárritu en Jeff Nichols aan het licht. Fantastisch, toch?
spacer
spacer spacer  
spacer
spacer
Une histoire capitaliste – Les six barons Empain
Tanguy Cortier
27 novembre 2015
spacer
Black
Adil El Arbi, Bilall Fallah
11 novembre 2015
spacer
Avril et le monde truqué
Franck Ekinci, Christian Demares
04 novembre 2015
spacer
Les nouvelles aventures d’Aladin
Arthur Benzaquen
14 octobre 2015
spacer
spacer
Al de films
spacer
image
spacer
image
spacer
image
spacer
image
spacer spacer
spacer spacer
spacer
image  image © Wallimage sa | Regional Fund for Audiovisual Investment | All rights reserved | Webdesign Messier111 | Administratiespacer
spacer spacer