spacer spacer spacer
spacer spacer
Facebook
rss
spacer
Français | Nederlands | English
spacer spacer spacer
spacer
spacer
image
spacer
spacer
image
spacer
image
spacer
24 april 2012 - 12:46:00 spacer  
Een muis en een beer trekken naar de Quinzaine des Réalisateurs
image
spacer
spacer
Dit jaar zijn er dus weer vier Wallimage films bij in de hoofdsecties van het Cannes Festival. Ernest et Célestine, gecoproduceerd door La Parti Production, samen met Les Armateurs in Frankrijk en Melusine in Luxemburg, werd net aangekondigd voor de Quinzaine des Réalisateurs.

Deze film is het werk van de knotsgekke geestelijke vaders van Paniek in het Dorp: Stéphane Aubier en Vincent Patar. Om deze erg verschillende nieuwe ervaring aan te pakken, werkten ze samen met de Fransman Benjamin Renner.

Ernest et Célestine is bovenal nog maar eens het bewijs dat film in Wallonië kan rekenen op een hoogtechnologische industrie, aangezien Digital Graphics en Dame Blanche Genval hun steentje bijgedragen hebben tot het welslagen van dit avontuur.
spacer
Al sinds enkele jaren is het geen alleenstaand geval meer om op de Croisette een animatiefilm tegen te komen. Soms gaat het om hele commerciële films (Madagascar 3, in de officiële selectie maar buiten competitie), soms films die iets minder lawaai maken. La Quinzaine des Réalisateurs kiest voor die tweede optie met de selectie van Ernest et Célestine, een bewerking van het kinderboeken geschreven door de Belg Gabrielle Vincent.

Voor Patar en Aubier, die bekend staan om hun beeld per beeld animatie en knotsgekke Belgisch-surrealistische humor, gaat het om een interessante stijlwijziging. Want deze film, die al lange maanden in productie is, verrast … door zijn eenvoud, liefheid, classicisme ook. Geen motion capture, 3D, figuurtjes of boetseerklei hier, maar wel een sobere en delicate tekenfilm, op ouderwetse wijze, en heel zacht.

Voor deze vertaling naar het witte doek kwam een echt dream team samen : Daniel Pennac (Prix Renaudot 2007) schreef het scenario en Goran Bregovic, de favoriete compositeur van Emir Kusturica zorgt voor de originele soundtrack. Lambert Wilson is de stem achter Ernest. En behalve de regisseurs, hebben ook enkele gerenommeerde Belgische technici hun schouders onder dit project geschoven. De hele geluidsploeg bijvoorbeeld: Luc Thomas (klankingenieur), Philippe Van Leer (geluidseffecten) en Marc Bastien (klankmonteur).

De inkleuring en de aquarellen werden gemaakt bij Digital Graphics in Alleur. We weten dat de studio op nogal ambachtelijke wijze werkt, erg intuïtief en met een groepsgeest die bepaald uniek is in de industrie. Ze aarzelen niet om hun eigen software te ontwerpen en artiesten te vormen die er voordien nog niet eens aan dachten om voor films te werken. Twee jaar geleden maakte Digital Graphics deel uit van het succes van het erg bekende Brendan et le secret de Kells, dat tot aan de Oscars raakte. Tomm Moore, de Ierse regisseurs, was zo verrukt over hun werk dat hij hen opnieuw in dienst nam voor zijn nieuwste langspeelfilm die momenteel in productie is: Le Chant de la Mer. Ook Dame Blanche Genval droeg zijn steentje bij tot dit avontuur, met een deelname in de geluidseffecten.

Deze mooie line-up staat den dienste van een zoet vriendschapsverhaal over een kleine muis die geen tandarts wilde worden en een beer die ervan droomde om aan een bestaan als notaris te ontsnappen. Ze ontmoeten elkaar in de vuilnisbakken. Ernest, een grote, marginale, verkouden en uitgehongerde beer staat klaar om te verslinden wat hij maar te pakken kan krijgen wanneer er een kreet weerklinkt. Het muisje dat hij ging verorberen smeekt hem haar in leven te laten. Deze noodkreet zal het leven van Ernest overhoop halen en een vriendschapsband smeden die de muizenwereld (de wereld van onder) en de berenwereld (de wereld van boven) zullen proberen te bestrijden, maar tevergeefs. Want Ernest en Célestine zullen de vooroordelen de baas worden.

We zitten ongetwijfeld mijlenver verwijderd van de spannende en knotsgekke avonturen van Cowboy en Indiaan. Het levende bewijs dat Stéphane Aubier en Vincent Patar kunnen ontsnappen aan een stijl waaraan men ze vastpinde, en nog kunnen experimenteren. Een proactieve aanpak die in deze tijden bijna punk is.
spacer
blue Films gelinkt aan dit nieuwsbericht
Ernest et Célestine
spacer spacer  
spacer
spacer
Une histoire capitaliste – Les six barons Empain
Tanguy Cortier
27 novembre 2015
spacer
Black
Adil El Arbi, Bilall Fallah
11 novembre 2015
spacer
Avril et le monde truqué
Franck Ekinci, Christian Demares
04 novembre 2015
spacer
Les nouvelles aventures d’Aladin
Arthur Benzaquen
14 octobre 2015
spacer
spacer
Al de films
spacer
image
spacer
image
spacer
image
spacer
image
spacer spacer
spacer spacer
spacer
image  image © Wallimage sa | Regional Fund for Audiovisual Investment | All rights reserved | Webdesign Messier111 | Administratiespacer
spacer spacer