spacer spacer spacer
spacer spacer
Facebook
rss
spacer
Français | Nederlands | English
spacer spacer spacer
spacer
spacer
image
spacer
spacer
image
spacer
image
spacer
02 juli 2012 - 23:09:19 spacer  
Scherpe spiraal
image
spacer
spacer
België, Denemarken, Zweden, Finland, Noorwegen, Nederland. In heel Europa worden op hetzelfde moment beroemde kunstwerken ontvreemd. Interpol staat voor een raadsel. Is het toeval? Nee, het is zowaar een complot. Georganiseerd door één enkele man, de Machiavelliaanse Arturo, die een rekening te vereffenen heeft met de maatschappij. In elk land kan hij rekenen op slimme partners. Maar meerdere protagonisten hebben ook nog eens een geheime agenda en al snel wordt het verhaal veel meer dan een “gewone” internationale inbraak. De jacht op de daders kan beginnen.
spacer
Het scenario voor een spannende film? Niet helemaal. The Spiral is een televisieserie die een blijvende indruk zou kunnen nalaten op het kleine scherm in Europa. Net als het scenario, is de productie gespreid over zes verschillende landen en de afleveringen worden er tegelijk uitgezonden. Daar is een reden voor: kijkers die dat willen zullen deel kunnen nemen aan het onderzoek via het internet, en daarna ook in de werkelijkheid. Deze interactie zal een impact hebben tot in de allerlaatste aflevering.
Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En nochtans overdrijven we niet. De Franstalige kijkers zullen bovendien ook mee kunnen doen, want we kregen net te horen dat Arte besloten heeft om ook één van de gelukkige zenders te worden die deze buitengewone ervaring op het scherm brengen. De RTBF zou dat voorbeeld kunnen volgen en wij hopen dat dan ook ten zeerste.

De uitzendingen staan gepland voor de maand september, en zouden ons vijf weken lang in spanning moeten houden. The Spiral, gecofinancierd door Wallimage/Bruxellimage, is net op het internet verschenen via een teaser : montage op z’n Amerikaans, metaalachtig beeld, charismatische personages. Het recept voor een explosieve ervaring.

imageArturo, de Machiavelliaanse organisator van de kunstroof, wordt gespeeld door Johan Leysen (Le Goût de l’Empereur, Elève Libre, Sœur Sourire), en hij beschikt over een internationaal team. Daarin zitten de Zweedse Tuva Novotny (bekend uit de serie Dag), de Belg Thomas Rykewaert (Bo, Weekend aan Zee), die een oorspronkelijk aangekondigde Matthias Schoenaerts vervangt, want die werd door andere verplichtingen belet, de Noorse Viktoria Winge (zangeres van de groep Discorockers), de Fin Elmer Back , de Deen Paw Henriksen (Revenge) en de Nederlander Tim Murck (die bij onze Noorderburen vooral bekend is vanwege zijn werk in een hele reeks series).
Zij gaan onder meer de strijd aan met Donald Högberg, Thure Lindhardt, Tommi Korpela en de Belgen Lien Van de Kelder (uit Thuis en Zone Stad) en Johan Van Assche (Het Goddelijke Monster, Dossier K). De confrontatie belooft vonken te geven.


image


Dit uiterst ambitieuze project, opgestart door Caviar Film, werd toevertrouwd aan de jonge Hans Herbots, die zijn sporen eerder verdiende op enkele televisieseries voor hij de stap naar het grote scherm zette met Bo. Volgend jaar staat hij ook al aan het roer van de Vlaamse blockbuster van 2014: De Behandeling , een bewerking van Mo Hayder met Matthias Schoenaerts, en ook al gecofinancierd door Wallimage/Bruxellimage.
Het scenario van deze internationale thriller is toe te schrijven aan de veelgeprezen Carl Joos (Dossier K, De Zaak Alzheimer,…), die daarvoor samenwerkte met de Nederlander Paul Jan Nelissen (Oorlogswinter, De Bende Van Oss).
Nog een laatste Belgisch tintje: de muziek werd geschreven en uitgevoerd door Daan.

We wachten nu dus vol ongeduld op de website , die een ontmoetingsplaats zal worden voor de Europese speurneuzen want zo zullen zij echt aan het onderzoek deel kunnen nemen. Het project is ambitieus, en op vele vlakken vernieuwend. En aangezien het ook nog eens gecofinancierd werd door de CrossMedia lijn van Wallimage, werd hij grotendeels gemaakt in Wallonië, door Wanabe in Waterloo.


image


Online zal men de omzwervingen van de andere speurders kunnen volgen en voluit in het plot duiken. Want daar komt de link tussen fictie en actieve deelname dus tot stand. De twee activiteiten zijn namelijk nauw verbonden. De verantwoordelijken van Scotland Yard gaan het publiek aanspreken zodat zij de schilderijen terugvinden en aansluiten bij het online platform: de fameuze Spiraal. De ervaring wordt tegelijk ludiek, sociaal en cultureel, want net zoals in de serie worden de deelnemers ondergedompeld in het hart van de moderne kunst, en ontdekken ze op heldere wijze de werken, artiesten en musea.
Door de oplossing te vinden van ingewikkelde raadsels en teams te vormen met andere deelnemers, komt iedereen beetje bij beetje dieper in de Spiraal terecht, en blijft zo in contact met de fictieve personages. Overal op het net, maar ook in de media, in de musea en zelfs op straat, zullen er sporen zijn, aanwijzingen en verhalen die ons op weg helpen naar het oplossen van het raadsel.
Zonder teveel weg te geven, kunnen we zeggen dat het eindresultaat verbijsterend zal zijn, en diegenen die deel uitmaakten van de ervaring nog verder zal meeslepen.
Een Facebook pagina werd al opgericht om een tipje van de sluier te lichten. We raden iedereen dan ook aan om zich daar bij aan te sluiten om geen minuut te missen van dit ongelofelijke avontuur!
spacer
spacer spacer  
spacer
spacer
Une histoire capitaliste – Les six barons Empain
Tanguy Cortier
27 novembre 2015
spacer
Black
Adil El Arbi, Bilall Fallah
11 novembre 2015
spacer
Avril et le monde truqué
Franck Ekinci, Christian Demares
04 novembre 2015
spacer
Les nouvelles aventures d’Aladin
Arthur Benzaquen
14 octobre 2015
spacer
spacer
Al de films
spacer
image
spacer
image
spacer
image
spacer
image
spacer spacer
spacer spacer
spacer
image  image © Wallimage sa | Regional Fund for Audiovisual Investment | All rights reserved | Webdesign Messier111 | Administratiespacer
spacer spacer